Avtalsrörelsen

Industriavtalet klart – blir riktmärke i avtalsrörelsen

1:59 min

De första löneavtalen i årets stora avtalsrörelse är klara. Fack och arbetsgivare inom industrin kom i natt överens om löneökningar på 5,4 procent de kommande 29 månaderna, ett avtal som ska bli normerande för hela arbetsmarknaden.

Arbetsgivarorganisationen Teknikföretagens förhandlingschef Tomas Undin tror att kostnadsökningarna kommer upplevas som för höga för många företag:

– Det är klart att har man ingen betalningsförmåga och så kommer vi med ett avtal om 5,4 procent på 29 månader, det är klart att det är jättejobbigt.

Industrins avtal ska nu bli riktmärke för löneökningarna i alla de omkring 500 avtal som förhandlas om i årets stora avtalsrörelse, totalt berörs nära tre miljoner anställda.

Per Widolf är Industriarbetsgivarnas förhandlingschef:

– Vi ville inte ha någon arbetsmarknadskonflikt. Kollektivavtalstecknandet är ett sätt att säkra arbetsfreden, säger han.

Från och med i dag höjs lönerna med tre procent. Nästa år sker ingen höjning, men 2022 höjs lönerna igen med 2,4 procent. Facken har också fått igenom pensionsavsättningar och en låglönesatsning.

Retroaktiva löneökningar blir det inte trots att lönerna stått stilla sedan de gamla avtalen förlängdes mitt i krisen i våras. IF Metall-basen Marie Nilsson:

– För oss har det varit viktigt att få till ett framtungt avtal, dvs en större del av avtalets värde tickar ut redan i dag. Det tycker vi ändå är en acceptabel kompromiss.

Trots olika förutsättningar i olika företag tror Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand att industrins normering får genomslag.

– I de företag där det går lite bättre kan det falla ut mer, i de branscher där det går lite sämre kan man hålla tillbaka. Märket ska ses som ett medelvärde, inte som varken golv eller tak.

Nu står många andra branscher på kö i avtalsrörelsen. Närmast gäller det bland annat handeln, restaurangbranschen och kommuner och regioner som ska bli klara med sina avtal.