Nagorno-Karabach

Armenien ber Ryssland om hjälp i konflikten med Azerbajdzjan

1:59 min

Armenien vädjar nu direkt till Ryssland om hjälp i konflikten med Azerbajdzjan kring Nagorno-Karabach. I ett brev till president Vladimir Putin påminde igår Armeniens premiärminister om det avtal som finns mellan länderna om hjälp i svåra situationer. I huvudstaden Jerevan märks en besvikelse över att Ryssland hittills inte agerat skarpare.

– Jag har alltid ansett att Armenien och Nagorno-Karabach inte klarar sig utan Ryssland. Ryssland måste hjälpa oss att ta oss ur den här situationen, säger Armenuhi.

Hon sitter med sitt månadsgamla barnbarn Anna i famnen. Flickan föddes på BB i Stepanakert, huvudorten i Nagorno-Karabach fem dagar innan kriget bröt ut, i slutet av september.

Nu befinner sig Armenuhi, hennes dotter och barnbarn i Jerevan. Sönerna och svärsönerna är kvar hemma och strider.

Ryssland har skyldigheter gentemot Armenien genom olika samarbetsavtal. Men man har inga skyldigheter gentemot Nagorno-Karabach, där majoriteten är armenier men formellt tillhör regionen Azerbajdzjan och den självständighet som utropades vid tiden för Sovjetunionens sammanbrott har inte erkänts av någon.

Bara om striderna spiller över, in på Armeniens territorium har Ryssland skyldighet att ingripa och det, skrev premiärminister Nikol Pasjinjan i sitt brev till Putin i går, är nu vad som håller på att hända.

I ett svar från ryska UD bekräftade man bara kort att Ryssland kommer ingripa - om Armeniens säkerhet sätts under hot.

Att Ryssland hittills intagit en försiktig hållning beror dels på att man också har goda relationer till Azerbajdzjan, bland annat genom omfattande vapenexport. Dels vill man undvika en direkt konfrontation med Turkiet, som aktivt stöder den azerbajdzjanska sidan.

Dessutom finns i Moskva ett missnöje med hur den nuvarande armeniska ledningen kom till, genom en demokratisk, folklig revolution för två år sedan, och sådana ogillar man i Kreml.

I Jerevan finns en känsla av att hela världen ser åt ett annat håll.

- Tyskland och USA, säger Armenuri, har sina problem. Det enda land som skulle kunna hjälpa oss är Ryssland.