Vänsterpartiet

Dadgostar lyfter fram V som arbetarnas parti

1:58 min

På Vänsterpartiets kongress höll i dag Nooshi Dadgostar sitt första tal som partiledare. Hon lyfte tydligt fram ett Sverige där arbetarna på industrigolvet bygger landet tillsammans med arbetarna i välfärdens korridorer – och att det är dem partiet ska företräda.

– Vi tror på dig. Du som står i kassan på ICA i Nässjö. Du som delar ut posten en tidig måndagsmorgon i Angered. Du som tar tunnelbanans blåa linje till Tensta efter en sen arbetskväll på äldreboendet. Du må inte äga företaget du jobbar i. Det är ditt arbete som för hela företaget framåt, sade Nooshi Dadgostar.

På Vänsterpartiets nu avslutade kongress har ombuden diskuterat hur partiet ska bli bättre på att nå arbetare och vara mindre av de skolade akademikernas parti och samtidigt också kunna vinna de som sliter på golvet i bruksorterna och som i dag kanske väger över mot Sverigedemokraterna.

Det valet av betoning var mycket tydlig i Nooshi Dadgostars avslutningstal, där hon hyllade den svenska industrin och vad den kan göra, inklusive att bidra till klimatomställningen.

– Med rätt insatser kan svenska produkter konkurrera med i stort sett vilka länder som helst. Vi har kanske världens bästa industriarbetare.

Nooshi Dadgostar vill nu stryka under att Vänsterpartiet är ett arbetarparti:

– Det är därför vi driver frågor om stärkt anställningstrygghet och en stärkt välfärd med vård, skola, omsorg. För att det handlar om jämlikhet och att alla människor ska känna sig trygga i Sverige.

Har ni betonat detta för lite, varit för mycket av vänsterideologiska akademiker?

– Vänsterpartiet har alltid varit ett arbetarparti och vi ska bli ännu tydligare och bättre på att visa det, säger Nooshi Dadgostar.

Nu återstår att se vilka sakfrågor som den nya partiledaren med den här betoningen i grunden vill lyfta fram.

– Jag vill att människor ska känna trygghet. Om du förlorar jobbet, om du råkar blir sjuk på jobbet så ska det alltid finnas en trygghet för dig. Det ska finnas bostäder så man kan flytta hemifrån och framför allt, vi behöver få ner arbetslösheten.