Presidentval i USA

Högsta domstolen kan avgöra jämnt valresultat

2:01 min

I USA förberede sig de båda lägren i presidentvalet på den juridiska kamp som kan blossa upp i domstolarna efter valet. Om valet blir jämnt kan det nämligen komma att avgöras av Högsta domstolen.

Om det inte finns en tydlig vinnare efter valnatten kommer striden om presidentposten snabbt förflytta sig till domstolsväsendet. De båda partierna, de båda presidentkampanjerna och en rad intresseorganisationer har i månader förberett sig för vad som kan bli en juridisk sammandrabbning utan dess like.

Många delstater har på olika sätt förändrat sina röstningsregler inför valet på grund av pandemin. Runt 300 stämningsansökningar har redan lämnats in angående valregler i USA, men nu riktas fokus  i stället mot vad som kommer hända efter valdagen på tisdag.

Det är omöjligt att på förhand veta om – och i så fall i vilka delstater – valresultatet kommer att utmanas. Kampanjerna har därför förberett sig i samtliga delstater som kan få en avgörande roll: Michigan, Wisconsin, North Carolina, men framförallt i de stora staterna Florida och Pennsylvania

Dels har man anlitat advokater och jurister som är experter på specifika vallagar i specifika delstater, samtidigt har man knutit till sig experter på federal konstitutionell rätt om fallen skulle tas upp av USAs Högsta domstol.

En uppenbar konfliktyta handlar om tidsfristen för poströster. Demokratiska väljare röstar i större grad genom poströstning och olika delstater har olika bestämmelser om när sådana röster får räknas.

För 20 år sedan avgjordes valet av ett beslut i Högsta domstolen. Om valet på tisdag blir jämnt så kan Högsta domstolen återigen få den rollen.