Polisen misstänker hälare i samband med metallstölder

De tre män som greps på Kilsta industriområde i Karlskoga och som misstänks för metallstöld har troligen inget samband med tidigare stölder av metaller i länet. Det säger Jan Inge Kannerlöv biträdande förundersökningsledare vid karlskogapolisen. Han säger också att de tre gripna hävdar att det rör sig om ett misstag.

Männen har släppts på fri fot av åklagare men de är fortfarande misstänkta för stöld.
Problemet med stölder av metaller från företag har varit stort under det senaste året. Enligt Jan-Inge Kannerlöv rör det sig om stöldgods för hundratusentals kronor. Egentligen rör sig hela problemet om två olika sorters stölder.
Dels gamla metaller som till exempel kablar, där personer stjäl det som får plats i en vanlig personbil. Det är en sådan stöld de tre män som greps misstänks för. När det gäller den typen av stölder har polisen ett tjugotal misstänkta varav flera gripits och förhörts.
Den andra typen av stölder är som den i Degerfors i november då omkring två ton ny rostfri plåt stals från en firma. Polisen har hittills inga misstänkta för den stölden. Men under samma månad var polisen nära ett gripande när en privatperson följde efter en bil med släpkärra lastad med stulna metaller. Men då lyckades tjuvarna komma undan innan polisen hann fram.
Problemet med stölderna är att det är mycket svårt att bevisa varifrån metallen kommer.
Jan-Inge Kannerlöv tror att det finns en hälare som tar emot metallerna och polisen har också misstankar om vem det rör sig om, men att bevisa det är svårt.