Fler än tusen nyanmälningar till sameröstlängden

0:51 min

Nu har Sametingets valnämnd räknat antalet anmälningar till sameröstlängen inför nästa års sametingsval. 1 020 nya anmälningar har inkommit.

20 oktober var sista dagen att anmäla sig till röstlängden inför sametingsvalet 2021. Coronapandemin har gjort att valnämnden inte kunnat vara så aktiv och inte haft möjlighet att bedriva utåtriktad verksamhet som det var planerat. Det senaste informationsträffen var på Jokkmokks marknad i februari, enligt Per Mikael Utsi, valnämndens ordförande. Sametingets valnämnd är trots allt nöjd med antalet anmälningar till röstlängden, man hade räknat på 900-100 nya ansökningar och det har man nått.

- Det är mycket bättre än vad vi hade förväntat oss nu när vi befinner oss i en pandemi, att så många fick information om sametingsvalet. Utmaningen har varit att hitta nya tekniska lösningar att via internet föra ut information, men det verkar ha fungerat bra, kanske bättre än de gamla metoderna. Ungdomarna nuförtiden är så vana vid internet, det verkar vara enklare för dem att använda sig av det, säger Per Mikael Utsi.

Av de inkomna anmälningarna är 556 kvinnor och 464 män. Flest anmälningar, 269, kommer från personer födda på 1990-talet men även 16 personer födda på 1930-talet har anmält sig till röstlängden.

Mellan den 15 november och 15 december finns det möjlighet att granska den preliminära röstlängden som nu upprättas. Orter med plats och tid för granskning finns på Sametingets webbsida. 1 mars 2021 fastställs röstlängden inför sametingsvalet 16 maj 2021.

Inför förra sametingsvalet 2017 var 8 766 samer röstberättigade och antalet ökar inför varje val. Varje år avlider 70-80 av de röstberättigade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio