Man och kvinna åtalade

Misstänkt mordförsök på regimkritiker i rätten

1:54 min

På måndagen inleddes rättegången mot en man och en kvinna, som misstänks ha försökt mörda en tjetjensk regimkritiker i Gävle. Mannen och kvinnan är ryska medborgare och Säkerhetspolisen, som drivit utredningen, misstänker kopplingar till styret i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

I slutet av februari blev den tjetjenska regimkritikern Tumso Abdurakhmanov attackerad av en man med hammare i sitt hem i Gävle.

Tumso Abdurakhmanov lyckades övermanna inkräktaren, och klarade sig utan allvarliga skador. Säkerhetspolisen tog snabbt över utredningen om mordförsök och idag ställs två ryska medborgare i 30-årsåldern inför rätta.

Dels mannen som gick till attack med hammaren, men även en kvinna som hade en relation med Abdurakhmanov, och som misstänks ha varit införstådd i delar av mordförsöket, och som släppt in mannen med hammaren i lägenheten.

Kvinnan, som misstänks för medhjälp till mordförsök, nekar till brott.

Mannen medger delar av händelseförloppet, men uppger att planen aldrig varit att regimkritikern skulle mördas.

– Han förnekar gärningen men är beredd att underkasta sig ansvar för grov misshandel, sa hans advokat Gustaf Andersson i rätten idag.

Säpo misstänker alltså att dådet har koppling till styret i den ryska delrepubliken Tjetjenien, och är finansierad av en resursstark aktör.

– Alla spår pekar mot Groznyj, huvudstaden i Tjetjenien, sa åklagaren Per Lindqvist i rätten.

Åklagarens bevisning består dels av en film som Abdurakhmanov själv spelade in, där han frågar ut inkräktaren med hammaren direkt efter att denne övermannats. Mannen säger då bland annat att han kommer från Moskva.

Bevisningen består även av omfattande kartläggningen av ett antal personer från Moskva och Tjetjenien, som enligt Säpos utredning, organiserat och förberedd mordförsöket i Gävle.

– Den utredning som utförts pekar ut en rad omständigheter, menar jag, för att det är en statlig aktör med koppling till den tjetjenska ledningen som inte bara har motivet, resurserna och förmågan att genomföra en operation av det här slaget. Utan även ett syfte att en gång för alla slå ut Tumso Abdurakhmanov, säger åklagare Per Lindqvist.

Senaste åren har flera oppositionella tjetjener i exil i Europa attackerats. I januari knivhöggs en bloggare till döds i franska Lille, och förra året sköts en före detta rebelledare till döds i en park i Berlin.

Tumso Abdurakhmanov är övertygad om att mordförsöket mot honom i Gävle var ett beställningsjobb från styret i Tjetjenien.

– Jag är ännu mer orolig nu än tidigare och försöker leva mer försiktigt nu, säger han till Ekot.

Rättegången väntas pågå i fyra dagar, och avslutas på måndag nästa vecka.