Appar och snabbtester

Sverige och EU oense om strategier mot viruset

2:00 min

Sverige är tveksamt till EU-kommissionens viktigaste förslag för att bekämpa coronaviruset. Förra veckan föreslog kommissionen att alla länder ska börja använda snabbtester och appar i smittspårningen.

Enligt kommissionen har redan 22 av 27 EU-länder infört apparna. Men i Sverige förbereds inget sådant.

– Min uppfattning och min bild är att det inte finns något EU-land som har hittat rätt modell för att använda sig av det på ett effektivt sätt, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hon utesluter inte att det kan bli aktuellt med en smittspårningsapp, men de planer som fanns tidigare stoppades av integritetsskäl.

I exempelvis Tyskland gör myndigheterna nu mycket reklam för en app som hittills har laddats ner 21 miljoner gånger och som fungerar utan tekniska problem.

EU-kommissionen vill att alla EU-länder ska ha appar som kan kopplas ihop och möjliggöra smittspårning över nationsgränserna.

Att använda munskydd när vi rör oss i samhället är enligt Kommissionen en självklarhet. Men Sverige håller fortfarande emot. Enligt socialministern skapar munskydd en falsk trygghet.

– Att vi skulle införa munskydd generellt på alla offentliga platser, med vetskapen att det innebär att man kanske backar lite på de andra restriktionerna, man är lite för nära, så har inte Folkhälsomyndigheten sett skäl att ändra på det generellt. Däremot kan det absolut komma rekommendationer i olika specifika situationer, säger Hallengren (S).

Inom EU satsas det nu också på snabbtester, som kan ge svar på mindre än en timme om man är smittad. I dagsläget har de en säkerhet på uppåt 97 eller 98 procent. Lena Hallengren har inte hunnit sätta sig in i den frågan ännu, men är försiktigt positiv.

– Det behöver gå så fort som möjligt, men om de här snabbtesterna finns och vad som är förutsättningarna för att det ska fungera, det vet inte jag idag.