Ny president

Lösning på Cypernkonflikten mer avlägsen är någonsin

2:00 min

På Cypern har turkcyprioterna nyligen röstat fram en ny president, som till skillnad från den förra inte vill ha en återförening av ön, utan förespråkar en tvåstatslösning.

En lösning på cypernkonflikten är därmed mer avlägsen än någonsin tidigare, säger den politiska analytikern Fiona Mullen:

– Det blir svårt att ena ön igen. Trots många försök att ena Cypern, som är delad i en grekcypriotisk internationellt erkänd republik, och en självutropad turkcypriotisk del som ockuperas av Turkiet, har man hittills inte lyckats.

Turkcyprioterna nye president Ersin Tatar gick till val och vann på en helt ny kurs – att i stället förhandla om en tvåstatslösning. Den linjen stöds av Turkiets president Erdoğan, som både ekonomiskt och politiskt stödde Ersin Tatars kampanj.

Enligt Fiona Mullen har Erdogan skaffat sig större inflytande på norra Cypern än någonsin tidigare:

– Det kommer vara mer styrt från Turkiet än någonsin tidigare.

Men att överhuvudtaget diskutera en tvåstatslösning är politiskt omöjligt för grekcyprioterna, där en övervägande majoritet fortfarande förväntar sig att Turkiet drar sig tillbaka från den ockuperade norra delen av ön.

Därför kan man räkna med svåra låsningar i veckan som kommer när grekcyprioternas president Anastasiades och den nyvalde Tatar ska träffas för första gången.

– Det enda man kan säga med säkerhet är att det kommer bli smutsigt, säger Fiona Mullen.

En svår fråga är att turkcyprioterna nu börjat öppnat upp den stängda staden Varosha, där fastigheterna ägs av grekcyprioter som flydde den turkiska invasionen av ön 1974. Turkiets president Erdoğan har sagt att han ska ha picknick där när han besöker ön i November.

– Det fördjupar bara den ömsesidiga misstron ytterligare, det är verkligen spiken i kistan för en lösning på Cypernfrågan, anser Fiona Mullen.