Polen

Demonstrationerna mot strängare abortregler fortsätter

1:49 min

Stödet för det polska regeringspartiet Lag och Rättvisa har sjunkit sedan domslutet om strängare abortregler. Det visar ny opinionsmätning.

Samtidigt fortsätter de landsomfattande protesterna, som i dag går in på sin tolfte dag.

Demonstranterna skräder inte orden, när de i dag för tolfte dagen i rad tar sig ut på gatorna för att demonstrera mot de nya abortreglerna.

– Det här är ett krig, det är kvinnornas revolution, Lag och Rättvisa kan dra åt helvete, är några av budskapen som står på plakaten. Många prydda med den röda blixten som kommit att bli en symbol för protesterna. Protesterna som beskrivs som de största sedan Polen blev en demokrati år 1991.

Men regeringen och den katolska kyrkan försvarar Författningsdomstolens beslut, att förbjuda aborter, även av skadade foster. Den fram tills nu vanligaste orsaken till aborter på laglig väg i Polen.

– Jag tycker det är synd att höra sådana vulgära ord och uttryck. Vad kommer att hända med dessa barn och unga, sa en av de mest framträdande prästerna i Polen Tadeusz Rydzyk om protesterna, till den katolska radiokanalen Radio Maryia.

Regeringen är också kritisk till protesterna, till att demonstranter trotsar restriktionerna, i Polen som har bland de högsta smittotalen i Europa just nu.

Men regeringen verkar inte ha stöd för sin linje. Enligt en ny opinionsmätning som gjorts på uppdrag av den polska tidningen Rzeczpospolita, har stödet för regeringspartiet Lag och Rättvisa sjunkit med nästan 10 procentenheter.

Samtidigt uppger 70 procent av de tillfrågade att de är missnöjda med hur partiets ledare och vice premiärministern Jaroslaw Kaczynski har hanterat att frågan.