Nagorno-Karabach

Armeniens president: Världen har underskattat Turkiets roll

2:00 min

Armeniens president Armen Sarkissian anser att omvärlden inte agerat beslutsamt nog i det krig som åter blossat upp mellan Armenien och Azerbajdzjan om utbrytarregionen Nagorno-Karabach. Han anser att världens ledare underskattat Turkiets roll i konflikten. I en exklusiv intervju med Ekot säger presidenten att vore det inte för Turkiet hade striderna redan varit över.

– Det är turkisk utrustning, turkiska drönare och annan modern militärteknik som används i det här kriget. Det är Turkiet som pressar Azerbajdzjan att inte gå med på en vapenvila, säger Armen Sarkissian.

Armen Sarkissian tar emot, på coronasäkert avstånd, inne i presidentbyggnaden i Jerevan. Han har varit Armeniens president i två år, innan dess mångårig ambassadör i Storbritannien.

– Nu försöker jag använda mina internationella kontakter för att få upp omvärldens ögon för det som händer i Nagorno-Karabach, säger Sarkissian.

Regionen tillhör formellt Azerbajdzjan men bebos till största del av armenier och som utropade sin självständighet i samband med Sovjetunionens sammanbrott. Nu försöker Azerbajdzjan, med uttryckligt stöd från Turkiet, ta tillbaka det man anser vara sitt.

Den turkiska inblandningen i konflikten är en mycket känslig fråga i Armenien, där minnet av folkmordet av armenier i det dåvarande Osmanska riket för mer än hundra år sedan är mycket levande. Turkiet förnekar att något folkmord begicks. Men Armen Sarkissian ser också något annat: ett Turkiet som under ledning av president Erdogan, med militära medel, försöker skaffa sig inflytande i många delar av världen, nu också i södra Kaukasien.

– Det internationella samfundet har misslyckats när man låter Turkiet agera som landet gör nu, säger Armeniens president Armen Sarkissian.