Förlista färjan

Besked om Estonia-utredning dröjer till nästa år

1:42 min

Det blir inget besked före årsskiftet om Estonias vrak behöver undersökas på grund av upptäckten av ett nytt hål i Estonias skrov, säger haverikommissionens utredare.

– Det blir inte i år, det blir efter årsskiftet tidigast som jag kan tänka mej nu, säger haverikommissionens utredare Jörgen Zachau.

– Och vad är det som gör att det tar så lång tid?

– Det är alltså tre myndigheter som ska göra sina arbetsuppgifter i det här ärendet och komma fram till någonting. Är det någonting som vi inte har i det här fallet så är det väl bråttom.

Det är Estland som leder arbetet om att ta ställning vad som behöver göras med anleding av det nya hålet i Estonias skrov som upptäcktes i dokumentärfilmen om Estonia som visas på Dplay.

Haverikommissionerna har delat upp arbetet mellan sig. Varje land, Estland, Finland och Sverige undersöker det material som finns där. Det innebär att den svenska haverikommissionen ska leta reda på och analysera filmmaterial, till exempel undersökningen av Estonias vrak som gjorde sent hösten 1994 av företaget Rockwater.

Jörgen Zachau har sett dokumentärens fem avsnitt på D-play, som visar bilder på ett nytt hål, men han har inte sett hela filmens råmaterialet, där det bland annat ska finnas ytterligare skador på skrovet. Råmaterialet finns i Norge hos ett produktionsbolag. Men Jörgen Zachau tvekar, han har ännu inte tagit ställning till om haveriutredarna ska åka dit, eftersom det på grund av coronapandemin krävs tio dagars karnatän för att resa in i Norge.

– Man får ju också väga till vad man tror att materialet kan tillföra mot vilken arbetsinsats det innebär för att få se det, så någon slutlig ställning till hur vi ska hantera det där har vi inte gjort ännu, säger han.

Om haverikommissionerna kommer fram till att hålet måste undersökas genom dykning eller filmning av vraket, krävs först att lagen om gravfrid ändras säger Jörgen Zachau. Det är olagligt att filma Estonias vrak och två svenska filmare bakom dokumentären är åtalade för gravfridsbrott och riskerar upp till två års fängelse.

Men frågan är om Haverikommissionen som statlig myndighet, ser några problem med att titta på olagligt tagna bilder och utifrån dessa fatta viktiga beslut?

– Nej det vet jag inte om vi behöver ta ställning till, det finns andra myndigheter tar ställning till om det här är försvarbart eller inte, och det är ju en prövning som pågår nu om jag förstått rätt, säger Jörgen Zachau.