Skjutning

Två personer gripits misstänkta för inblandning terrorattacken i Wien

1:58 min

Två personer har gripits misstänkta för inblandning i terrorattacken igår i Wien, rapporterar Reuters. De båda ska ha gripits i staden St Pölten. Minst fyra personer dödades i attentatet och minst 15 är skadade. Polisen söker fortfarande efter en eller flera gärningsmän.

Attentatet i Wien igår kväll hade islamistiska förtecken. Det säger Österrikes inrikesminister i en presskonferens idag.

Polisen har genomfört razzior på flera håll i Österrike, men det är fortsatt oklart hur många gärningsmän som var inblandade i attentatet.

– Det vi upplevde i går kväll var ett attentat utfört av minst en islamistisk terrorist, sa inrikesminister Karl Nehammer. En gärningsman, som sköts ihjäl av polisen har identifierats som sympatisör med terrornätverket IS, han bar en sprängmedelsatrapp och var tungt beväpnad.

Mycket är annars fortfarande oklart om gårdagskvällens attentat som utspelade sig på sex olika platser i den österrikiska huvudstaden. Specialinsatsstyrkor från polisen letar fortfarande efter fler gärningsmän, och invånarna i centrala Wien uppmanas därför att hålla sig hemma i den mån det går, barn behöver inte ta sig till skolan.

Det var vid åttatiden i går kväll som de första rapporterna om skottlossning i Wiens första distrikt kom, i en gränd där också stadens centrala synagoga ligger. Det är restaurang- och bar-täta kvarter där extra många människor rörde sig igår, det var en ljum kväll och bara timmar återstod innan nya utegångsrestriktioner på grund av coronapandemin skulle börja gälla. Ögonvittnen beskriver hur män med automatgevär sköt urskillningslöst in i lokalerna, flera trodde första att det handlar om fyrverkerier.

Därifrån spred sedan gärningsmännen av allt att döma ut sig över staden, skott ska bland annat ha fallit i tunnelbanan.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz fördömmer det inträffade som ett vedervärdigt terrorattentat. Också från omvärlden kommer fördömanden, Frankrikes president Emanuel Macron talar om "vårt Europa. Våra fiender ska veta vem de har att göra med, vi viker inte undan"