Presidentvalet i USA 2020

Jämnt i nyckelstater inför valdagen

2:03 min

Idag går USA till val efter en historisk valrörelse mitt i en pandemi, en ekonomisk kris och landsomfattande protester mot rasism och polisvåld. Nära 100 miljoner amerikaner har redan sagt sitt i vad man tror blir rekordstort valdeltagande, och kandidaterna Joe Biden och Donald Trump kampanjande båda för fullt i viktiga vågmästarstater inatt.

I de sista försöken att locka väljare reste president Trump och Demokraternas Joe Biden dagen innan valet till viktiga nyckeldelstater i mellanvästern och rostbältet, bland annat Wisconsin, Ohio och Pennsylvania. För fyra år sen vann Trump i några av dem med mindre än en procentenhet, till stor del tack vare vita arbetarklassväljare på landsbygden, och han vänder sig nu på sluttampen mycket till samma grupp igen.

Trump pratar om sitt löfte att skydda jobben i olje- och gasindustrin och twittrade i natt att Biden kommer ”öka invandringen från terroristländer och göra hela mellanvästern till ett flyktingläger”.

Samtidigt satsade Bidenkampanjen på att täcka in så många väljargrupper i den största av de norra vågmästarstaterna Pennsylvania, som möjligt med besök i storstaden Philadelphia för att entusiasmera demokratiska väljare, och i de nordvästra delarna där många fackanslutna arbetare finns. Vi har fått nog av rasism och kaos sa Joe Biden på ett valmöte tillsammans med popstjärnan Lady Gaga i Pittsburgh.

Nästan 98 miljoner amerikaner har redan röstat, en rekordstor förtidsröstning som får många att tro att valdeltagandet i år kommer bli det största på mer än 100 år. Många som förtidsröstat är demokrater medan republikanska väljare väntas rösta på plats idag i större utsträckning.

Med mindre än ett dygn till att vallokalerna stänger här i USA leder Joe Biden i de nationella opinionsmätningarna med 6,7 procentenheter enligt en sammanvägning av Realclearpolitics. Men läget ser mer jämnt ut i flera av de viktiga nyckeldelstater som kan avgöra vem som vinner valet. Bland annat Pennsylvania och Florida.