Opinionsmätning

Bottensiffror för Liberalerna i väljaropinionen

1:57 min

Väljarstödet ökade tydligt för Vänsterpartiet i oktober. Samtidigt tangerar Liberalerna sin bottennotering på 3,2 procent i den sammanvägning av opinionsmätningar som Kantar Sifo gör för Ekot.

– Ja, det är ett allvarligt läge för partiet. Den långa kurvan för partiet, den har sluttat ner i två år nu, säger Ekots inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Sedan den sammanvägda mätningen svensk väljaropinion startade 2010, har Liberalerna bara en gång tidigare fått en så svag siffra, och det var i maj i år. Enligt Fredrik Furtenbach är ett av partiets problem att det är otydligt om de tillhör de blå eller rödgröna laget.

– De får sällan uppmärksamhet för sin egen politik. Vi ser i andra mätningar att partiledaren Nyamko Sabuni har svårigheter att synas, särskilt i sociala medier, och Liberalerna har också svag profil i de frågor som är viktiga för väljarna just nu, alltså lag och ordning, migration, men även vård. Så att det är en knepig situation nu för Liberalerna, säger han.

Tydligast framåt i oktobermätningen går Vänsterpartiet som sedan månaden innan ökar från 9,1 till 10,1 procent.

– De har synts ganska mycket, de har tagit strid med arbetsrätten med regeringen, och fått mycket uppmärksamhet på det. De har också valt en ny partiledare. Men sedan har de också återtagit en del väljare från Socialdemokraterna under hösten. Socialdemokraterna dominerade helt debatten under våren och sommaren på grund av pandemin, men efter det har debatten blivit mer normal, och då har en del väljare återgått till Vänsterpartiet från Socialdemokraterna, säger Fredrik Furtenbach.

Avståndet mellan riksdagens tre största partier minskar något sedan förra mätningen i september. Socialdemokraterna som sjunker för fjärde månaden i rad, når 26,2 procent. Sverigedemokraterna stiger en aning, till 20 procent. Även Moderaterna ökar marginellt till 20,7 procent.

Miljöpartiet som under sommaren legat under riksdagsspärren når nu i oktober 4,5 procent. Centerpartiet får 8 procent och Kristdemokraterna 5,9 procent, vilket för båda partier är något svagare än månaden innan.