Skandias styrelse konstaterar faktum

Efter att det blivit klart att det sydafrikanska bolaget Old Mutual tar över 62 och en halv procent av aktierna i Skandia är nu frågan hur Skandias styrelse kommer att agera. I Skandias styrelse har en majoritet med vd Hans-Erik Andersson i täten varit emot köpet.

När Ekots reporter träffade vd Hans-Erik Andersson kom han direkt från ett möte med personalen.

– Det var inte så mycket reaktioner utan man konstaterar faktum. Jag tror att de håller med mig och tycker att vi har gjort ett bra jobb och det är det som har genererat intresset för bolaget.

Hur ställer sig ledningen och styrelsen inför den nya situationen?

– Vi konstaterar faktum. Tekniskt sett så kommer nu Old Mutual ha at minst 62 och en halv procent sannolikt utav Skandia den 12 januari när alla tillstånden är klara. Det är väl hög tid då att inleda en dialog med den nya huvudägaren.

Hur ska den gå till?

– Det får vi se. Kontakter kommer att tas de närmaste dagarna på styrelsenivå till att börja med.

Man får en känsla av att ni inte ger upp än?

– Det är ju så att 62 och en halv procent är långt ifrån 100 och det finns en stor minoritet i bolaget och de har sina rättigheter de också. Enligt alla regler här på Stockholmsbörsen så måste alla aktieägare beaktas, även minoriteten, och här har vi en ganska stor minoritet.

Hur ser du på din egen roll och situation?

– Det får vi se i framtiden. Den dagen den sorgen.

Det finns en formulering i pressmeddelandet som säger att aktieägarnas rätt att återkalla anmälda aktier kvarstår under förlängningsperioden. Det kan tolkas som en signal att inte ge upp, lämna tillbaka och ångra er. Är det så?

– Det är ett konstaterande av fakta att är det någon som har ångrat sig så kan man faktiskt återta aktierna, säger Skandias vd Hans-Erik Andersson.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se