Terrorattack

14 personer gripna för terrorattacken i Wien

1:54 min

Flera personer har gripits efter gårkvällens terrordåd i Österrikes huvudstad Wien. En av gärningsmännen sköts till döds på plats och var tidigare dömd för terrorbrott. Åtminstone en gärningsman uppges befinna sig på fri fot, enligt polisen.

Ekots korrespondent Caroline Salzinger är på plats i Wien.

Sirener och helikoptrar ljuder över den österrikiska huvudstaden där ett intensivt polisarbete pågår efter gårkvällens attack.

Flera personer har gripits och ett tusental poliser deltar fortfarande i jakten efter åtminstone en ”farlig och tungt beväpnad” gärningsman på fri fot. Allmänheten uppmanas att undvika stadskärnan, helst hålla sig hemma helt.

Både Tyskland och Tjeckien har förstärkt sin gränsövervakning.

En av förövarna sköts på plats av polis - han bar ett automatvapen och ett bombbälte som senare visade sig vara falskt. Mannen, som var 20 år gammal, hade enligt inrikesminister Karl Nehammer tidigare dömts för att ha försökt resa till Syrien, och sympatiserade med IS.

Polisen har inte sagt hur många gärningsmän de söker. En video från attacken visar hur en vitklädd man springer längs med en gata och skjuter förbipasserande med flera skott. Rabbinen Schlomo Hofmeister, som Reuters talat med, befann sig i sin bostad som tillhörde en närliggande synagoga.

– Jag såg hur en tungt beväpnad man med ett gevär siktade och sköt mot människor utanför barer och pubar, säger han.

Förbundskansler Sebastian Kurz kallar dådet en "motbjudande" attack på Österrikes värderingar, och har utlyst tre dagars landssorg.

Under morgonen avled ytterligare en person av sina skador - totalt har nu fyra människor bekräftats döda. Ett flertal personer vårdas för livshotande skador.