RECENSION - OPERA

Verdis Falstaff i nutida tv-värld på Malmö Opera

2:51 min

RECENSION. Verdis opera Falstaff har haft premiär på Malmö Opera. Precis som i andra operahus har man tvingats ändra den ursprungliga regiidén och i stället skapa nytt på nolltid. Eftersom resor ska undvikas och publikantalet är max 50 så satte sig vår operakritiker Per Feltzin framför datorn.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Opera: "Falstaff"
Tonsättare: Giuseppe Verdi
Plats: Malmö Opera

Falstaff är en äldre tjock suput som försöker få både erotik och pengar via unga damer utanför värdshuset... och dras vid näsan flera gånger.

Men på Malmö Opera är det en komedi i direktsändning där Falstaff Corporations aktiekurs faller, tjänarna har blivit ekonomiska rådgivare och de fyra kvinnorna skickar sms, ebrev och lägger ut filmer på instagram eller har Zoom-möten.

Shakespeares och Verdis Falstaff kan absolut låna sig till den här uppdateringen som regissören Lotte de Beer och scenograf och kostymör Christof Hetzer gjort. Dirigent är Steven Sloane.

Verdis sista opera är ett myller av personer och snabba musikaliska infall. Den innehåller inga stora hits utan det är magnifik musikteater där musiken aldrig stannar handlingen. Den del som oftast spelas är slutet. Alla på scenen har försonats med sina öden och sjunger att hela världen är ett enda stort skämt.

Samtliga spelar och sjunger utmärkt, de känns helt bekväma med att sjunga både mot varandra och in i kameror. Barytonen Misha Kiria som Falstaff är verkligen rätt för rollen - bufflig, något fånig men hela tiden slug - han är ju affärsman, i en ill-blå kostym, med guldgul slips.

Sammansmältningen av nutida amerikanska nyhetsprogram, såpoperor, gamla teatertraditioner från Italien och England - alltså italiensk commedia dell'arte och elisabetansk teater - plus många roliga små teaterhyss är skickligt och fyndigt gjord.

Men för mig finns det också en tankevurpa. Om man nu, som jag, alltid stänger av när det är vulgär-tv, så stänger jag nu också av mycket av Falstaff - mentalt.

Dirigent: Steven Sloane/David Niemann. Regi: Lotte de Beer. Scenografi och kostym: Christof Hetzer samt Agnes Hasun. Koreografi: Gail Skrela Hetzer. Ljus: Alex Brok. Videodesign: Charlotte Rodenstedt, Bloody Honey. Dramaturg: Peter te Nuyl. Libretto: Arrigo Boito.
Medverkande: Misha Kiria, Jacquelyn Wagner/Rebecca Nelsen, Orhan Yildiz, Alexandra Flood/Sabina Bisholt, Sehoon Moon, Maria Streijffert, Matilda Paulsson, Jonas Duran, Nils Gustén och Niklas Björling Rygert
Malmö Operaorkester
Malmö Operakör
Spelperiod: tom 17 januari 2021