Uppdaterade villkor för Sveriges Radios API

Sveriges Radio uppdaterar villkoren för sitt öppna API. Tomas Granryd, chef för Sveriges Radios digitala partnerskap, förklarar bakgrunden till de nya villkoren.

Idag lyssnar många på Sveriges Radios poddar via vår app Sveriges Radio Play.  Men samma poddar hittar du - som vi brukar säga i radion –  ”där poddar finns”. Det kan vara på smarta högtalare eller på exempelvis Spotify, Podcaster eller Acast. Kvalificerat ljud har aldrig varit enklare att nå och det är delvis tack vare Sveriges Radios öppna API.

De senaste åren har digitalt ljud utvecklats till att bli en delbar och lättåtkomlig produkt som kan finnas överallt där publiken finns. Utvecklingen på ljudområdet är något som Sveriges Radio inte bara välkomnat – vi har i stor utsträckning varit en drivande faktor bakom utvecklingen. Det är en viktig del av Sveriges Radios uppdrag att säkerställa att innehållet finns tillgängligt och är så enkelt som möjligt för publiken att kunna ta del av.

År 2010 lanserades Sveriges Radios öppna API, ett system som kan liknas vid en katalog över Sveriges Radios material. API:t gör det enklare för tjänster som publiken använder att navigera i och hitta innehåll från Sveriges Radio. Det är öppna API:er som är grunden för de flertal nya tjänster och appar som publiken kan ta del av. Från ett öppet API kan du hämta information om kanaler, program, sändningar, PoddRSS, nyheter, sport, trafikmeddelanden, låtlistor och mycket annat.

Exempel på tjänster som använder API:t idag är Apples Podcaster i din mobil eller radioaggregatorn TuneIn i din bil.

För oss är det viktigt att alla har samma förutsättningar att kunna ta del av vårt innehåll och vi bjuder in stora som små aktörer att ta del av detta via API:t.

Fram till idag har vi valt att ha få men breda villkor för dem som vill nyttja vårt API.

Men det är centralt för oss att berätta vad som är viktigt när API:t nyttjas. Det är också viktigt för tredjepartsplattformar att kunna använda API:t på rätt sätt. Allt fler frågor från intresserade tredjepartsaktörer gällande hur man får nyttja vårt API har inneburit ett behov av att förtydliga dessa villkor.

I villkoren slår vi bland annat fast att länkning och streamning från Sveriges radios server är det enda sätt man kan nyttja vårt material. Det finns flera anledningar till detta. En är att det är centralt för oss att behålla den redaktionella kontrollen över publiceringen. I grunden handlar det om Sveriges Radios trovärdighet och oberoende. När du lyssnar på våra poddar på andra plattformar, utgår allt material från Sveriges Radios API. Alla tar del av ett material som vi publicerat på våra egna servrar – publiceringar som vi har full redaktionell kontroll över. Det är också viktigt att tredjepartsplattformar presenterar material från Sveriges Radio på ett sådant sätt att användaren tydligt förstår att det är vi som är avsändare. Tydlighet kring avsändaren bidrar till publikens förmåga att identifiera pålitliga källor.

Dessutom finns det krav på att reklam inte kopplas till vårt material och att materialet inte används till maskininlärning utan vårt godkännande.

Vill du läsa alla villkoren samlade finns de här.

Vill du läsa om hur Sveriges Radio finns digitalt, kan du läsa om det här.

Vi hoppas och tror att dessa villkor kommer att göra det enklare för publiken att ta del av Sveriges Radios högkvalitativa material – oavsett var och hur du väljer att lyssna.

Tomas Granryd
Chef för Sveriges Radios digitala partnerskap