Varit protester

Polen senarelägger tillämpning av hårdare abortlag

1:43 min

I Polen senarelägger nu regeringen tillämpningen av den hårdare abortlag som Författningsdomstolen beslutat om. Efter två veckor av landsomfattande protester säger nu en företrädare för regeringen att man söker efter en annan lösning.

I dagarna skulle den polska Författningsdomstolens beslut börja gälla, polska kvinnor skulle förbjudas att göra aborter på laglig väg, även i de fall då fostret är skadat. Men efter två veckor av massiva protester, över hela landet, verkar regeringen nu ändra sig.

”Det pågår en diskussion, en dialog som behöver ta tid, det för att hitta en ny lösning på den här svåra frågan som ju väcker mycket känslor”, säger Michał Dworczyk, chef för premiärministerns kansli, till nyhetsbyrån AP.

Protesterna i Polen handlar numera om mycket mer än bara om de nya abortreglerna.

Rörelsen som leder protesterna kräver omfattande förändringar på flera politiska områden, större satsningar på hälsa och sjukvård, att regeringspartiet Lag och Rättvisa ska ha mindre kontroll över rättsväsendet och att den polska staten ska vara sekulär och självständig från den katolska kyrkan. Krav som Marta Lempart nyligen presenterade på en pressträff. Hon är initiativtagare till organisationen Kvinnostrejk.

Frågan är om regeringen är beredda på att kompromissa. Enligt flera opinionsmätningar har stödet för regeringen och Lag och Rättvisa sjunkit sedan beslutet, vilket flera bedömare tror skulle kunna göra de mer förhandlingsvilliga.