För arbetslösa

Lång väntan för a-kassa – upp till fem månader

1:56 min

Väntetiderna för att få utbetalningar från a-kassor har skjutit i höjden i och med pandemin, och nu får vissa gå arbetslösa i runt fem månader innan de får en utbetalning.

I september hade Alfa-kassan den längsta väntetiden, 22 veckor. Det är något som Annelie Westman, som är chef för granskningsenheten på Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen är kritisk till.

– När det börjar handla om en väntetid på 10 veckor eller mer, då tycker vi att det börjar bli en oacceptabelt lång väntan för de personer som väntar på besked.

Vad tänker ni då om Alfa-kassan där det är 22 veckors väntetid?

– Ja, just att det är orimligt och oacceptabelt faktiskt.

Alfa-kassan gör utbetalningar till personer som inte är anslutna till någon a-kassa, vilket Olle Åkerlund som är tillförordnad kassaföreståndare på Alfa-kassan menar under pandemin varit en större arbetsuppgift än de var förberedda på.

De försöker minska handläggningstiden genom att bland annat ta hjälp från andra a-kassor, automatisera vissa delar och anställa fler, säger Olle Åkerlund.

– Vi har anställt 60 personer i år, som är under utbildning i olika stadier. Det tar väldigt lång tid.

Alfa-kassan har nu börjat bli klara med fler ärenden än de får in.

– För tre veckor sedan vände det, vi har gått ifrån nästan 22 000 i kö till 19 000 på några veckor.

Även hos andra a-kassor blir väntetiden kortare. Småföretagarna och Hotell- och restauranganställdas a-kassa hade i september handläggningstider på 20 respektive 17 veckor, men de har minskat under oktober. Trots det är det fortsatt långa väntetider.

Annelie Westman från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen menar att det är skadligt på flera sätt.

– Förutom att det uppenbart drabbar de arbetslösa som väntar på ersättning från Alfa-kassan och andra kassor som har långa handläggningstider, så finns det en risk att det skadar legitimiteten för hela försäkringen överlag. Att förtroendet för att vi har en väl fungerande arbetslöshetsförsäkring skadas.