Våra barns hemliga liv

Forskare kritiserar SVT-satsningen: "Stötande"

2:20 min

Sveriges Televisions nya satsning "Våra barns hemliga liv" strider mot barnkonventionen. Den menar 12 forskare inom barn och ungdomsvetenskap som i en debattartikel beskriver programmet som ett "Expedition Robinson för förskolebarn".

Malena Janson, universitetslektor i barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms Universitet, är en av kritikerna.

– Man experimenterar på barn som man aldrig skulle göra i en forskningskontext. Ärligt talat tycker jag hela upplägget, fösa ihop barn som inte känner varandra, för att de ska tittas på av vuxna. Det tycker jag är stötande.

I serien "Våra barns hemliga liv" filmas barn i åldern 4-6 år som är ensamma med varandra samtidigt som psykologer kommenterar deras agerande för tittarna.

Kritiken som nu kommer från tolv forskare från Centrum för barnkulturforskning på Stockholms universitet handlar bland annat om att de pedagoger som finns i närheten inte tillåts gå och trösta när barnen blir ledsna. De menar också att programmet kränker barnens rätt till privatliv.

Men kritiken inte är befogad, menar Micael Lekberg, ansvarig utgivare på SVT.

– Vi har förståelse för att detta på olika sätt engagerar, men vi har föräldrarnas godkännande och experternas godkännande utifrån forskning. Att det här inte på något sätt är skadligt. Det kommer inte skada barnen, det menar forskare. Tvärtom är det här bra för barn att praktisera situationerna.

Men är det lämpligt som underhållning för vuxna?

– Det är en misstolkning. Detta är inte underhållning, det är inspirerande och kunskapsinriktat program, säger Micael Lekberg.

Ett längre samtal mellan om programmet "Våra barns hemliga liv" går att höra i dagens P1 Kultur som du hittar i appen Sveriges radio Play.