Markaryd

70-åring dödades – hovrätten friar männen

2:14 min

De två män, som dömts till livstids fängelse för att ha mördat en 70-åring i småländska Markaryd, friades idag av Göta hovrätt.

Enligt hovrätten går det inte att slå fast vem av männen som överföll 70-åringen, stal hans bil och dumpade honom i skogen.

– En av dem ligger bakom de gärningarna som ledde till 70-åringens död. Det kan också vara båda två. Om det bara är en, så vet vi inte vem, säger hovrättsrådet Martin Andersson.

Den 70-årige mannen i Markaryd blev överfallen en eftermiddag i juli förra året, när han skulle sätta sig i sin bil, efter ett besök hos frisören.

Tio dagar senare hittades han död i skogen, tejpad, bunden och misshandlad.

Och hans bil hade tagits över av två män, som rest till Sverige från Ukraina för att jobba som bärplockare.

Enligt hovrätten har minst en av männen orsakat 70-åringens död och en av dem har stulit hans bil. Men vem det är, går alltså inte att säga, enligt hovrätten.

Tingsrätten dömde båda männen till livstids fängelse för mord och menade att det måste ha krävts två gärningsmän för att klara av att föra bort 70-åringen på så kort tid. Männen tog över bilen på mindre än en timme, visar filmer från en övervakningskamera.

Men hovrätten tycker tvärtom att det här mycket väl kan ha gjorts av en enda person.

– Det här är inget gränsfall, utan det finns ett betydande utrymme för att någon av de här två personerna, oklart vem, kan ha haft med det här med brottet att göra, säger hovrättsrådet Martin Andersson.

Åklagarmyndighetens rättsenhet ska avgöra om fallet ska drivas vidare eller inte. Åklagaren Gunilla Öhlin menar att männen kommit undan genom att skylla på varandra.

– Det har nog förekommit i alla tider att man skyller på varandra när det gäller den här typen av brottslighet.

Men det kan ju vara så att en av dem talar sanning?

– Jag kan bara konstatera att tingsrätten och hovrätten har gjort olika bedömningar när det gäller den bevisning jag har lagt fram i det här målet.

När männen nu frias från mordmisstankarna hävs också utvisningsbeslutet mot männen.

En av männen döms för försök till bedrägeri, eftersom han försökt ta ut pengar på 70-åringens bankkort. Men han har redan avtjänat straffet för det, eftersom han suttit häktad i nästan ett år.