Smittspridning

Samtliga djur i dansk minkuppfödning ska avlivas

1:48 min

Alla djur inom den i den omfattande danska minkuppfödningen, miljontals djur, ska avlivas för att förhindra mutationer av coronaviruset. Det meddelade Danmarks statsminister Mette Frederiksen idag.

– Fortsatt minkavel under den pågående epidemin är ett hot mot folkhälsan, säger Danmarks statsminister Mette Frederiksen.

Coronaviruset har upptäckts på över 200 danska minkfarmer. Covid-19 kan smitta mellan mink och människa och det finns en för oro att de mutationer om kan uppstå när viruset hoppar från djur till människa kan motverka effekten av ett kommande vaccin.

 – Vi har ett ansvar för vår egen befolkning, men med den här konstaterade mutationen så har vi ett ännu större ansvar för resten av världen säger Mette Frederiksen.

Redan nu pågår ett avlivningsprogram där alla minkar i konstaterat smittade besättningar och på de gårdar som ligger inom 8 kilometer från en smittad besättning ska avlivas. Men nu ska alltså all mink i Danmark avlivas.

Minkuppfödning  och pälsindustrin är en relativt stor näring i Danmark. De finns cirka 1000 minkfarmer i landet och ungefär 6000 människor arbetar i branschen. Danmark exporterar varje år minkpäls för flera miljarder, i fjol för cirka  6,9 miljarder kronor. Danska regeringen ska gå in med ett stödpaket till de berörda minkavlarna.