USA

Expert: Desinformation ökar under rösträkningen

1:56 min

Falska valbudskap i sociala medier under valet i USA har accelererat. Experter på påverkanskampanjer har sett en spridning av meddelanden med bland annat anklagelser om valfusk och mycket är inriktat på nyckelstaterna.

Trasiga valmaskiner, valobservatörer som inte släppts in i vallokaler, valsedlar som inte räknats och konstiga beteenden i vallokaler. Det är meddelanden och falska filmklipp som liknar de vi sett i många val och som når väljare via sociala medier, sms, e-post och webbsidor bland annat.

Det har varit många falska anklagelser om valfusk i Pennsylvania, Kansas, Texas, Michigan och Florida, enligt analytiker i USA.

Det var under valdagen lågintensivt och amerikanska medier rapporterade om det betonar Sebastian Bay expert på desinformation vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Men det accelererar nu, säger han.

– Vi har sett en explosionsartad ökning nu i dag i samband med att man fortsatt räkna rösterna. Och då har det blivit en påtaglig ökning av desinformation framförallt inriktad på valresultatet i USA, säger Sebastian Bay vid FOI.

Det är budskap om en sammansvärjning som försöker ändra och manipulera valresultatet.

– Det har vi sett som en påtagande tendens under flera val. Även i Sverige under valet 2018 förekom det ju medvetna försökt att sprida desinformation om valresultatet, betonar Sebastian Bay expert på desinformation.

I nuläget ser desinformationen ut att vara producerad i USA men det tar lång tid att analysera, enligt Sebastian Bay vid FOI. Vissa hashtags om ett stulet val fick en spridning från ett tiotal till tusentals på några timmar under valdagen.

Väljare fick också automatiska telefonsamtal med budskap om att stanna hemma eller att valet skjutits upp en dag. FBI utreder nu de mystiska samtalen.