Coronakrisen

Ersättningen för riskgrupper förlängs

1:28 min

Efter hård påtryckning från oppositionen är nu regeringen överens med de övriga januaripartierna om att förlänga ersättningen för personer i riskgrupper som hotas att bli allvarligt sjuka om de smittas av covid-19. Förlängningen gäller till och med 31 mars nästa år.

 – Det känns skönt att ge besked som ger stabilitet för människor, säger Bengt Eliasson, Liberalernas talesperson för funktionsfrågor och LSS.

Sedan i somras har bland annat personer som själva riskerar att bli svårt sjuka av covid-19 haft möjlighet att ansöka om ersättning för att de inte kan gå till jobbet och inte heller arbeta hemma. Stödet skulle ha upphört vid årsskiftet, men efter en överenskommelse mellan Liberalerna, Centerpartiet och regeringen kommer nu alltså möjligheten till ersättning finnas kvar i ytterligare tre månader.

Kostnaden för förlängningen beräknas bli 300 miljoner kronor och kommer att avsättas i nästa års första förändringsbudget.

– Nu kan vi ge besked fram till och med 31 mars. Sedan får vi följa den här pandemin och se om vi behöver förlänga ytterligare, men det får vi återkomma till, säger Bengt Eliasson (L).