Ultranationalister

Efter terrordådet: Grå vargarna förbjuds i Frankrike

1:40 min

Frankrike har nu förbjudit den turkiska ultranationalistiska organisationen
Grå vargarna. Beslutet togs vid ett regeringsmöte i går.

Den franska grenen av Grå vargarna upplöses därför att organisationen uppviglar till diskriminering och hat och har varit inblandad i våldsamma aktioner, meddelade inrikesminister Gerald Darmanin på Twitter kort efter att regeringen tog beslutet igår.

I underlaget står att den turkiska ultranationalistiska organisationen i många år
varit inblandad i en rad våldsamma attacker både mot kurder och armenier på fransk mark. Senast i helgen blev ett minnesmonument vandaliserat i kommunen Décines nära Lyon.

Efter terrorattentatet för tre veckor sedan, då historieläraren Samuel Paty mördades, meddelade inrikesminister Darmanin att den franska regeringen identifierat ett 50-tal organisationer och samfund i landet som den anser utgör fiender till Frankrike, verkar i en anda som strider mot franska värderingar och splittrar landet.

Hittills har bara ett fåtal organisationer fått lägga ner sin verksamhet, men ambitionen är att det ska bli fler inom kort.

De berörda organisationerna hävdar antingen sin oskuld eller anser att problemen ligger på enskilda individer, inte organisationerna. Inrikesministern svarar att regeringen baserar sina beslut på fakta, inte misstankar.

– Det rör sig om finansiering av terrorism, våld och spridande av hat, säger Gerald Darmanin.