Valet i USA

Trump eller Biden: Så kan de vinna

1:59 min

Detta krävs för att bli den som tar hem presidentposten.

USA:s presidentval är en riktig nagelbitare. Och det är inte avgjort än. Allt hänger nu på resultatet i delstaterna Arizona, Nevada, Georgia, North Carolina och Pennsylvania.

– Det handlar om ungefär 68 elektorer i det här viktiga delstaterna där det är så jämnt just nu, säger Anders Ask, utrikesredaktör på Ekot.

Ekot har rett ut vad som krävs av respektive kandidat för att kamma hem valsegern, och säkra sin plats bakom skrivbordet i det ovala rummet de närmaste fyra åren. Vi börjar med Joe Biden.

– Vinner han Pennsylvania så är det klart. Det räcker med det, säger Anders Ask.

Vinst i en kombination av två utav vilka som helst av de kvarvarande staterna Arizona, Nevada, Georgia, North Carolina skulle också räcka för Bidens del. Då når han upp till den valvinnande siffran av 270 elektorsröster.

Enligt nyhetsbolaget CNN:s sammanställning har Joe Biden i nuläget 253 elektorsröster och Donald Trump 213 elektorsröster säkrade.

För Donald Trumps del ser vägen slingrigare ut.

– Om han vinner i alla fem vågmästarstaterna är det klart. Då blir det Trump. Men det kan räcka med fyra om det är just Pennsylvania, Arizona, North Carolina och Georgia han vinner, säger Anders Ask.