Slutfestat

Smittskyddsläkaren i Kronoberg: "Det kommer inte bli en vanlig jul"

1:31 min
  • Undvik trängsel i till exempel köpcentrum och gym, undvik fysiska kontakter med personer utanför familjen och avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, och idrottsträningar om barnen som tränar är födda 2004 eller tidigare.
  • Nu kommenterar smittskyddsläkaren Christian Blomkvist situationen.
  • "Det är en skärpning av de nationella råden som nu gäller lokalt i just Kronoberg", säger Christian Blomkvist.  

LÄS MER OM RÅDEN: Med anledning av den ökade smittspridningen av coronaviruset införs från och med i dag, den 5 november, skärpta lokala allmänna råd i Kronobergs län och Södermanlands län, efter beslut av Folkhälsomyndigheten.
De skarpare lokala råden för Kronoberg innebär bland annat att undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med, undvika fester och aktiviteter som innebär nära fysisk kontakt som exempelvis kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
Råden gäller också att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.