Kulturens krisstöd

Sista dag att söka krisstöd – många har redan sökt

1:52 min

I natt går ansökningstiden ut för den andra, och sista, omgången av höstens krisstöd som Kulturrådet delar ut. Det hittills sökta beloppet överstiger redan de 444 miljoner som ska fördelas.

Fram till lunchtid idag låg det sökta beloppet på närmare en miljard kronor, samtidigt som Kulturrådet bara har 444 miljoner kronor att fördela i den här omgången.

– Just nu har vi fått in knappt 1 500 ansökningar för det här stödet och det ansökta beloppet börjar närma sig en miljard, säger Kajsa Ravin, Kulturrådets generaldirektör.

Nytt för det här stödet är att fler grupper kulturarbetare kan söka, som scenarbetare och tekniker.

– Det är för att säkerhetsställa att verksamheter kan överleva och hitta former för att verka i läget som det ser ut nu.

Det var i oktober som regeringen beslutade om ytterligare ett krisstöd till kulturen på 1,5 miljarder kronor. Kulturrådet fick i uppdrag att fördela 881 miljoner kronor och valde att göra det i två omgångar.

Den första omgången stöd som omfattade inkomstbortfall för inställda evenemang och deadlinen gick ut för en vecka sen. Det totala sökbeloppet uppgick då till 1,8 miljarder - samtidigt som Kulturrådet bara har 400 miljoner att fördela.

I den här nya omgången delas alltså 444 miljoner kronor ut, varav 80 miljoner ska gå till smittsäkra evenemang och resterande till särskilda behov i det fria kulturlivet. Det hittills sökta beloppet överstiger redan vad Kulturrådet kan fördela:

– Vår styrelse har varit tydlig med att så många som möjligt ska få stöd och det är det vi kommer att titta på men det kan vara så vi behöver fatta beslut om ytterligare prioriteringar för att kunna gå vidare i vår beredning, men vi vill få in så många bra ansökningar som möjligt först, säger Kajsa Ravin.