Coronakrisen

Fler partier vill förlänga korttidspermitteringar

2:06 min

Inom kort väntas regeringen och samarbetspartierna presentera nya förslag på krisåtgärder, med anledning av den ökade smittspridningen.
Och nu står det klart att tre av Januaripartierna vill förlänga stödet till korttidspermitteringar, som löper ut vid nyår.

– Miljöpartiet ser att korttidspermitteringarna är ett effektivt system att hålla arbetslösheten nere. Vi ser också att det utnyttjas av de utsatta branscherna inom kultursektorn och besöksnäringen, säger Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Karolina Skog.

Många företag befarar att de skärpta coronarestriktionerna i stora delar av landet kan bli ett hårt slag, och finansminister Magdalena Andersson har sagt att nya krispaket är på gång.

Några av de förslag som just nu diskuterats är att förlänga omställningsstödet, möjligheten för företag att skjuta på skatteinbetalningar, och förlänga stödet till företag som inför korttidsarbete, eller korttidspermitteringar, en åtgärd som löper ut vid årsskiftet.

Det innebär att anställda går ned i arbetstid arbetstid samtidigt som staten och ger ekonomiskt stöd.

Centerpartiet har sagt att man vill förlänga de så kallade korttidspermitteringarna, och i dag ger alltså Miljöpartiet och Liberalerna samma besked.

Mats Persson, Liberalernas ekonomisk- politiske talesperson, tycker att det är rimligt att behålla systemet fram till sommaren.

– Det här gör ju det möjligt för företag som har det väldigt, väldigt tufft nu under coronakrisen att behålla sin personal. Det är ju en väldigt trygghet för de anställda, men gör ju också att företagen undviker att att gå i konkurs och att de då kan kicka igång igen när ekonomin vänder, säger Mats Persson.

Både Kristdemokraterna och Moderaterna, som också vill fortsätta med möjligheten till korttidsarbete - kräver att regeringen snarast ska ge besked om hur det blir med de olika krisåtgärderna.

– Nu har smittspridningen tagit fart, vi har skärpta restriktioner och ändå ger regeringen inte besked, säger Elisabeth Svantesson, som är Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Finansminister Magdalena Andersson säger i en skriftlig kommentar till Ekot att regeringen jobbar intensivt för att så snabbt som möjligt kunna ge besked om ytterligare krisåtgärder för att rädda svenska jobb och företag.