Avtalsrörelsen

LO-basen: ”Vi stöttar Handels ända in i kaklet”

1:18 min

Fackförbunden inom LO är beredda att vidta sympatiåtgärder för att stötta Handelsanställdas förbund i den pågående avtalskonflikten med arbetsgivarna i Svensk Handel. LO:s ordförande Susanna Gideonsson säger att Handels kan räkna med fullt stöd för sina krav på till exempel låglönesatsning.

– Den LO-samordning som vi har, och som är beslutad, den innebär att vi stöttar varandra ända in i kaklet för att få igenom vissa krav. När det gäller det som de har stött på patrull med så är det låglönesatsningen, säger Gideonsson.

Handels har varslat om strejk från den 13 november för cirka 5 000 medlemmar på butiker och lagercentraler på totalt 22 arbetsplatser. Enligt Handels ordförande går arbetsgivaren inte med på samma löneökningar som andra branscher får.

Enligt arbetsgivarna i Svensk handel kräver Handelsanställdas förbund mer än det så kallade märket, avtalet inom industrin. Låglönesatsning blir dyrare, enligt arbetsgivarna.

LO:s ordförande, Susanna Gideonsson, som själv tidigare var ordförande för Handels, säger att det är många lågavlönade i branschen men att det är samma avtal som ska gälla för alla.

– Nu handlar det om att alla inom Handels branscher, faktiskt ska ha samma villkor som dem inom industrin och dem inom kommuner och landsting och så vidare, säger Gideonsson.