Möter kritik

Försöken att införa EU:s vapendirektiv möter kritik

1:56 min

Nu gör regeringen nya försök att införa EU:s omdebatterade vapendirektiv i svensk lag.

Det nya förslaget innebär bland annat att kraven på märkning och registrering utökas. Men även detta förslag får hård kritik.

– Problemet är att det skjuter bredvid målet. Det sätter åt laglydiga vapenägare, i stället för att leta efter problemet där de finns, bland alla olagliga vapen, säger Johan Hedin, Centerpartiets rättspolitiske talesperson.

Så hur tänker Centerpartiet agera när det här når riksdagen?

– Vi kan bara yrka avslag på det. Vi vill inte ha den här lagstiftningen.

Regeringen har länge försökt få igenom de lagändringar man anser är nödvändiga för att uppfylla kraven i EU:s vapendirektiv – som ska förhindra att skjutvapen används till brottslig verksamhet.

Men motståndet i riksdagen har varit stort och nu står det klart att även den nya proposition som inrikesminister Mikael Damberg lagt fram möts av omfattande kritik – från höger till vänster.

Förslaget innebär bland annat att kraven på märkning och registrering utökas.

Enligt Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen gör regeringen nu ännu ett försök till överimplementering, det vill säga går längre än vad EU:s vapendirektiv kräver. Något som han anser drabbar laglydiga vapenägare i Sverige.

– Vi har ju varit skeptiska till det här från start. Vi tycker inte att sådant här ska regleras på EU-nivå överhuvudtaget, säger Adam Marttinen, Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson.

– Det lutar åt att vi yrkar avslag på förslaget i sin helhet, säger han.

Moderaterna har ännu inte satt ned foten i frågan, men både Liberalerna och Kristdemokraterna är skeptiska – och Vänsterpartiet har bestämt sig för att rösta nej, säger den rättspolitiska talespersonen Linda Westerlund Snecker.

– Det kommer att göra ett legala vapenägare och skyttar kommer att ha svårare att ha tillgång till sina magasin och få licens och andra saker man gör i hetsen att komma åt gängkriminella.

Det ser ut att bli Moderaterna som avgör om regeringens förslag röstas igenom i riksdagen, säger Linda Westerlund Snecker.

– Och då är det väldigt många som kommer att bli väldigt arga och besvikna.