Regionen Tigray

Styrkor mobiliseras i Etiopien – rustas för krig

1:48 min

Konflikten i Etiopien, mellan den federala regeringen och regionen Tigray, ser nu ut bli ett öppet krig. Ingen sida visar vilja till förhandling eller eftergifter och bägge parter mobiliserar sina styrkor.

– Vi har tvingats in i ett oväntat och meningslöst krig, sa Birhanu Jula, vice arméchef för den etiopiska armén.

Styrkor från andra delar av landet förs nu till gränsområdena kring den norra regionen Tigray, som i sin tur har egna militära resurser. All telekommunikation har stängts av i Tigray, men olika källor talar om att etiopiska stridsflygplan genomfört attacker inne i Tigray. Andra talar om skottlossning i regionens huvudstad Mekele.

Det var i onsdags som konflikten eskalerade till en ren militär konfrontation. Allt tyder nu på att en etiopisk armébas i Tigray helt tagits över av regionens styrkor, TPLF, Tigray People's Liberation Front. Regionpresidenten i Tigray, Debretsion Gebremichael, säger att de är redo för krig och att de har tung militär utrustning, som till exempel kanoner.

Omvärlden, från USA till EU och FN, har vädjat parterna att föra dialog och förhandla utan att ha fått gehör. Oron är nu stor för att en militär urladdning kan bli början till Etiopiens sönderfall med stora konsekvenser för hela Afrikas horn.

Premiärminister Abiy Ahmed, förra årets fredspristagare, har hyllats för sina reformer och för att ha öppnat upp landet, men det har också stärkt de etnonationalistiska krafterna i detta land som består av flera stora folkgrupper. Kriget i Tigray är det totala mardrömsscenariot för Abiy Ahmed och blir nu hans absolut största utmaning hittills.