Presidentvalet i USA

Trump anklagar demokraterna för valfusk: ”Försöker stjäla segern”

1:59 min

President Trump har nu i ett tv-framträdande gett sina första kommentarer sedan sitt tal under valnatten. I Vita husets pressrum fortsatte han på den fastslagna vägen och anklagade demokraterna för valfusk – fortfarande utan att presentera några bevis.

Under sitt drygt 17 minuter långa tal riktade han en rad anklagelser mot valmyndigheter i vågmästarstater, han påstod att poströster gör människor korrupta och han hävdade att han vann i Michigan, en delstat som han enligt samtliga större mediaföretag redan har förlorat.

– De försöker stjäla valsegern, de räknar de illegala rösterna. Om man räknar de lagliga rösterna så vinner jag lätt sa Donald Trump i sitt första offentliga framträdande på nästan två dagar.

Valet är inte avgjort, men Trumps ledning fortsätter att sjunka i Pennsylvania, en delstat som är livsviktig för honom.

I staden Philadelphia i Pennsylvania har en växande grupp Bidenanhängare samlats utanför rösträkningslokalen. De spelar musik och håller i banderoller med texten ”Count every vote” på.

En mindre grupp Trump-anhängare är också där.

– De använde döda människors identiteter när de röstade, sade Michael Orlando. I handen höll han en blå skylt med Donald Trumps namn skrivet i vita bokstäver.

Problemet med sådana uttalanden är att det inte presenterat några bevis för dem.
Trump hävdar, trots det, att han till slut kommer att vinna presidentvalet med hjälp av de rättsfall som hans kampanj initierat. Bevisen är många, hävdade presidenten.