Presidentvalet i USA 2020

Uppsving för Biden i valrysaren – leder i Pennsylvania

2:03 min

I rösträkningen efter det amerikanska presidentvalet har demokraten Joe Biden nu gått om republikanen Donald Trump i den avgörande delstaten Pennsylvania. Det rapporterar CNN.

President Donald Trump har haft ledningen i Pennsylvania ända sen början av rösträkningen men Joe Biden har sakta kommit närmare i takt med att poströster registrerats.

– Det liknar ingenting vi har upplevt tidigare, säger Ekots USA-kommentator Ginna Lindberg.

Demokraternas ledare Joe Biden leder nu med runt 10 000 röster i Pennsylvania, enligt amerikanska medier som hänvisar till delstatens lokala valmyndighet.

– Det är så otroligt tunna marginaler. Av närmare sju miljoner räknade leder han med några tusen, så det är de marginalerna vi pratar om, säger Ekots USA-kommentator Ginna Lindberg.

Det återstår alltså tusentals röster att räkna, men om Joe Biden till slut vinner Pennsylvania har han kammat hem de avgörande 270 elektorsrösterna för att kunna vinna hela presidentvalet.

Samtidigt väntas ett rättsligt efterspel innan den slutgiltiga segraren kan stå klar. Redan innan valdagen var över 300 förfaranden redan igång gällande valet. Sedan dess har den siffran stigit, berättar Lindberg.

– Det vi har sett hittills är att det främst är demokratiska väljare som har varit ute och förtidsröstat. Sedan får vi se om den trenden håller i sig i Pennsylvania, det vet vi inte, men så ser trenden ut hittills. Och det är precis det här som Donald Trump ifrågasätter och utmanar, säger Ginna Lindberg.

Tidigare i dag svängde även pendeln till Bidens fördel i delstaten Georgia. Han leder mycket knappt där, men med mycket få röster kvar att räkna.