Norge

Coronaskam kan ödelägga nordiska samarbeten

1:45 min

Coronapandemin har tärt på de nordiska relationerna. När Norge stängde gränserna i våras samtidigt som dödssiffrorna i Sverige sköt i höjden så började berättelserna komma om hur svenskar i Norge kände sig utsatta.

– Jag blir bekymrad när jag hör om dåligt bemötande mellan människor i Norge säger statsminister Erna Solberg i ett samtal med Ekot.

Åsa Weiland är sjuksköterska och har bott i Norge i över 20 år har tidigare i Ekot beskrivit det så här.

– Allting jag hade i min ryggsäck som var norskt försvann på fem sekunder, berättar Åsa Weiland.

Från att ha varit en självklar del av samhället så kom berättelser om en känsla av utanförskap och särbehandling. I gränsregionerna vittnade svenskar som arbetspendlade till Norge om hur de tvingades bära munskydd och äta lunch i enskilda rum. Coronaskam blev ett begrepp.

– Vi får inte låta en coronaskam ödelägga det nordiska samarbetet säger statsminister Erna Solberg som är bekymrad över den hets mellan människor som hon ser.

Hon lyfter också polackerna som ytterligare grupp som blivit utsatta i Norge. Polacker har gått om svenskarna som den största minoritetsgruppen i Norge och har pekas ut i bland annat media som skyldig till en hög grad så kallad importsmitta.

– Det här är en uppmaning till människor att ta vara på varandra och sluta leta efter syndabockar säger Erna Solberg.