coronapandemin

Förskolepersonal får rätt till visir och munskydd

1:22 min

Arbetsmiljöverket har beslutat att personal vid en förskola i Bergs kommun i Jämtland ska få skydda sig med munskydd och visir mot coronasmitta. Skyddsutrustningen ska tillhandahållas av arbetsgivaren, rapporterar TV4 Nyheterna.

Beslutet är olyckligt, tycker Anneli Olofsson, utbildningschef i Bergs kommun:

– Det är väl bra att det blir provat. Sen är det olyckligt att två myndigheter i Sverige har olika inriktning. Man tycker att vi försöker efterleva alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och har haft kontakt med smittskydd och MSB och ändå så får man ett föreläggande från en annan myndighet.

Till skillnad mot Arbetsmiljöverkets beslut rekommenderar inte Folkhälsomyndigheten användning av munskydd mot coronasmitta.

Arbetsmiljöverkets beslut fattades efter larm om oro av ett skyddsombud, och beslutet gäller bara just den förskolan, säger Anneli Olofsson.

– Arbetsmiljöverket skriver att det är inte prejudicerande utan bara gäller en förskola, men vi ser ju att vi ska ta upp frågan med övriga förskolor och lägga upp utifrån deras önskemål hur vi går vidare med eventuell skyddsutrustning på andra också.

Bergs kommun ska nu köpa in skyddsutrustning till den förskola som berörs av Arbetsmiljöverkets beslut:

– Vi börjar med en förskola, det är ju en utbildningsinsats som måste till först så att man har en säker hantering av skyddsutrustningen och kan hantera den på ett säkert sätt, både användningen och avfall som blir, så att alla är bekanta med det innan man inför det.