Tillfälliga uppdrag

Forskare granskar arbetsvillkor för gig-arbetare

1:58 min

Arbetsformen tillfälliga uppdrag växer i Sverige, men många så kallade gig-arbetare står utanför trygghetssystemet och saknar rätt till sjuklön.

– Människor arbetar under väldigt osäkra förhållanden med väldigt tuffa arbetsvillkor men utan att ha en anställning, det finns inget social skyddsnät, säger Kristina Zampoukos, doktor i samhällsgeografi vid Mittuniversitetet i Östersund till Ekot.

Det som utmärker så kallade gig-arbeten är att är att uppdragen förmedlas via appar eller plattformar på nätet, oftast från dag till dag. Det kan vara allt från fysiska tjänster som att städa, köra ut mat från restauranger och enklare datajobb till avancerade uppdrag för välutbildade personer.

Det är i dag oklart hur många gig-arbetare det finns i Sverige och forskarna kommer att söka upp deltagarna till studien på de plattformar de använder. Det treåriga forskningsprojektet är ett samarbete med Uppsala universitet och har fått fem miljoner i stöd från det statliga forskningsrådet Forte.

Begreppet gig-arbete uppstod i USA och det mesta av den begränsade forskning som finns är gjord där. Därför är det extra viktigt sätta fokus på svenska förhållanden anser forskarna.

– Det finns liksom ett behov av att veta mer om de här människorna: Hur ser deras arbetsliv ut? Hur ser deras vardag ut? Hur får de ihop det? säger Kristina Zampoukos.

Gig-arbetarna har inte någon arbetsgivare, däremot flera olika uppdragsgivare, och jobben förmedlas av plattformsföretagen. Gig-arbetarna saknar ofta arbetsmiljöskydd och rätt till sjuklön dessutom är inkomsten är väldigt osäker.

Uppdragsgivarna skriver även omdömen om gig-arbetarna på nätet som andra uppdragsgivare kan se. Som en del i studien ska forskarna själva ta gig-uppdrag.

– För att försöka förstå det från insidan, vad handlar det här om, och hur känns det till exempel att få ett dåligt omdöme tillbaka, säger Kristina Zampoukos.