Under pandemin

Ökning av falska aktietips i sociala medier

1:41 min

Under coronapandemin har aktieintresset ökat bland befolkningen. Men det har även fusket. Ekobrottsmyndigheten tar emot en allt större skörd av tips kring falska aktieråd i sociala medier och varnar för att fusket blir mer organiserat.

– Vi har märkt en rasande utveckling. Det är en stor förändring, säger Jan Leopoldson som är åklagare vid Ekobrottsmyndighetens finansmarknadskammare.

Både på Twitter, Facebook, Instagram och Tiktok tipsas det friskt om köpvärda aktier. Men alla råd ges inte av välvilja.

Under det här året har Ekobrottsmyndigheten fått in ett kraftigt ökat antal tips kring marknadsmanipulation, som det kallas när en person uppmanar andra att köpa en aktie för att på så sätt driva upp aktiepriset och själv kunna sälja till vinst. Oftast handlar det om aktier i små bolag. Men inte alltid.

– Det finns vissa indikationer på att det även börjar flytta ut till större bolag med mer handel. Det blir mer organiserat och kan även ske i samarbete med vissa börsbolag. Det är viktigt att det inte går i den riktningen, säger Jan Leopoldson.

Maria Landeborn, som är seniorekonom på Danske Bank, anser att problemet är allvarligt.

– Förutom att vissa av de här sakerna är brottsliga så är det förödande för börsen och handeln, menar hon.

Hör mer i veckans Ekonomiekot Extra - lyssna här!