Armenien och Azerbaijdzjan

Ytterligare tre döda i striderna om Nagorno-Karabach

2:00 min

I går ska ytterligare tre civila ha dödats striderna mellan Armenien och Azerbaijdzjan om utbrytarregionen Nagorno-Karabach.
Azerbaijdzjans militär står nu nära en av regionens mest centrala städer.

I Armenien brukar det sägas att den som kontrollerar staden Sjusji, den kontrollerar hela Nagorno-Karabach.

Det var den staden som armenierna intog under det förra kriget, på 90-talet och drev tusentals azerier som levde där på flykten. Nu kan samma sak vara på väg att hända igen, men till Azerbajdzjans fördel.

Landets militär uppges nu befinna sig bara några kilometer från staden, som om den intas utgör en strategisk viktig plats för att sedan gå vidare mot huvudorten i Nagorno-Karabach, Stepanakert.

Striderna som pågått sedan slutet av september visar inga tecken på att avta i styrka. I går uppgav armeniska myndigheter att tre civila dödats i attacker mot Sjusji och Stepanakert.

De senaste veckorna har runt 100 000 människor flytt Nagorno-Karabach men en del väljer att stanna. De vill inte lämna sina män och söner som är kvar där för att strida.

Nagorno-Karabach ligger på Azerbajdzjans territorium men Armenien hävdar sin historiska rätt till området. Majoriteten som bor där är armenier och i samband med Sovjetunionens fall utropade de sin självständighet. En självständighet som inte erkänts av något land.

Trots tre framförhandlade vapenvilor de senaste veckorna har striderna fortsatt och Azerbajdzjans president Ilham Alijev har flera gånger sagt att man kommer fortsätta kriga så länge som inte Armenien drar sig tillbaka från området.

15-årige Nar har flytt från staden Sjusji i Nagorno-Karabach tillsammans med sin mamma och sina syskon. Nu är han i Armeniens huvudstad Jerevan.

– Att de skulle ta Sjusji är en omöjlig tanke. De enda som lyckats med det är armenierna, säger han.