Diskrimineringsombudsmannen

DO-anmälningar om diskriminering kopplat till corona

1:52 min

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har fått ett 60-tal anmälningar om tips om diskriminering kopplat till coronapandemin. Bland annat anklagas Folkhälsomyndigheten för åldersdiskriminering.

– Det finns personer som upplevt att de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har gett ut har varit diskriminerande, säger Clas Lundstedt, pressansvarig på DO, till Godmorgon världen i P1.

En av anmälarna är Fernando Germond Corrêa som är 70 år gammal och bor i utanför Alvesta i Småland.

– Jag känner inte igen mig i hur Folkhälsomyndigheten beskriver 70-åringar. Jag är kränkt och har då rätt att anmäla, säger han.

Anmälningarna och tipsen om diskriminering riktar sig bland annat mot Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och regeringen.
Men det handlar inte bara om åldersdiskriminering, utan också om etnisk tillhörighet och funktionsnedsättning.

- Det kan vara personer som till exempel har astma och allergi som upplever att de har missgynnats och särbehandlats för att man har misstänkt att de har varit sjuka trots att det, enligt de själva, har handlat om deras astma och allergi, säger Clas Lundstedt.

Lyssna också på reportaget i Godmorgon världen i P1 där Folkhälsomyndigheten berättar om konsekvenserna av de särskilda råden för 70-plussare.