Rapport

Nästa stora skalv väntas bli förödande

1:50 min

Drygt en vecka efter det kraftiga jordskalvet i Turkiet och Grekland varnar myndigheterna i Istanbul för omfattande förödelse när ett större skalv drabbar staden. Tiotusentals byggnader i landets största stad skulle inte klara att stå emot ett stort skalv.

Närmare 50,000 byggnader skulle helt kollapsa eller åtminstone skadas kraftigt medan närmare 200,000 byggnader i Istanbul skulle drabbas av medelsvåra till svåra skador. Det är en mörk och skrämmande rapport som nu släppts av myndigheterna.

För frågan är inte om det kommer att ske ett kraftigare skalv i Istanbul, frågan är när det kommer att ske.

15 miljonerstaden är nämligen belägen precis där två kontinentalplattor möts och skaver mot varandra, det är därför oundvikligt att ett kraftigare skalv någon gång kommer att inträffa.

Istanbulområdet utsätts varje vecka för ett antal mindre skalv, det senaste lite större skalvet skedde för drygt ett år sedan, det uppmättes till 5,8.
Störst risk löper hundratusentals byggnader som byggdes innan det stora jordskalvet i området 1999, då över 17,000 människor omkom.

Myndigheterna varnar också för att räddningsarbete och nödhjälp kan hindras av att en tredjedel av vägarna hotas att förstöras i ett kraftigt skalv.

Samtidigt har räddningsarbetet avslutats efter skalvet som drabbade Izmir hårdast förra fredagen.
Minst 114 människor omkom i skalvet och eftersom hoppet att hitta fler överlevande falnat har räddningsarbetet övergått till uppröjningsarbete.
Sammanlagt har 16 människor gripits i Izmir anklagade för att ha legat bakom fuskbyggen som rasade likt korthus i skalvet. De gripna är byggherrar, ingenjörer och inspektörer.