Presidentvalet i USA 2020

Lindberg: Trump kommer inte ge upp i första taget

1:12 min

Demokraten Joe Biden drygar ut sin ledning i nyckelstaten Pennsylvania. Men även om en vinst i delstaten innebär att Biden vinner valet, enligt de stora nyhetsbolagens prognoser, så väntas Trump inte ge upp i första taget.

Fördel Biden, men inte omöjligt för Trump att vinna. Så sammanfattar Ekots USA-kommentator Ginna Lindberg läget efter att utmanaren tagit ledningen i delstaterna Georgia och Pennsylvania.

En vinst i Pennsylvania skulle innebära ytterligare 20 elektorsröster för utmanaren. Därmed skulle han nå upp till gränsen på 270, enligt de prognoser som de stora nyhetsbolagen presenterat. Men även om så blir fallet tyder mycket på att valet ändå inte är avgjort där och då, enligt Lindberg.

– Vi skulle kunna vara i ett läge där Biden utropar sig själv till vinnare, men att Trump inte erkänner sig besegrad, säger hon.

Det Ginna Lindberg syftar på är att Trumpkampanjen nu driver linjen att det förekommit röstfusk och att räkningen inte gått rätt till i flera delstater i USA.

– Man driver också rättsliga processer för att överklaga valresultatet i flera delstater. Det här kommer bli en juridisk följetång, och det är inte alls givet att Trump erkänner sig besegrad även om Biden utropar sig till vinnare.