Presidentvalet i USA 2020

Demokraten Joe Biden vinner presidentvalet

1:29 min

Demokraten Joe Biden vinner presidentvalet, enligt CNN. USA-podden sänder direkt.

Demokraternas kandidat Joe Biden vinner presidentvalet i USA, enligt flera internationella medier.

Beskedet kommer sedan han tagit hem flest röster i den avgörande delstaten Pennsylvania, med 98 procent av rösterna räknade.

Enligt CNN, NBC News, BBC och nyhetsbyrån AP har Biden nu 273 av elektorsrösterna, mot president Donald Trumps 213 röster.

För att vinna valet krävs 270 elektorsröster.

Bidens totala väljarstöd är historiskt, med över 74 miljoner amerikanska röster, med större delen av rösterna räknade, enligt amerikanska medier.

Sent i fredags uppmanade han i ett tal amerikanerna "att samlas som en nation" och att inleda en läkeprocess efter Trumps fyra år vid makten.

I fem amerikanska delstater har ännu ingen vinnare prognostiserats, men med Bidens vinst i Pennsylvania har utgången där ingen betydelse för valresultatet.


Resultatet har varit ytterst jämnt i flera delstater. I Georgia kommer rösterna att räknas om, då marginalen anses vara för liten. Trumpkampanjen har även meddelat att den kommer utmana vissa av resultaten i domstol.

Donald Trump behöver stöd moraliskt, politiskt och med pengar för att driva dessa, säger statsvetare Frida Stranne till TT. Hon påpekar att de preliminära resultaten i ytterligare delstater pekar på att Biden vinner fler elektorsröster.

Det är därmed inte helt säkert att Trump får partiets stöd, enligt Stranne.

Trump har lämnat Vita huset för första gången sedan valet, och har rest till sin golfklubb i Sterling i Virginia, rapporter AFP.