Ny arbetslinje

Kristersson: Vi vill se höga och tydliga krav på människor

2:02 min

Moderatledaren Ulf Kristersson vill se en ny arbetslinje för 2020-talet med tydliga krav på människor. I sitt tal på partiets digitala idékonferens slog han fast att det stora målet framåt måste vara att dramatiskt minska arbetslösheten, bidragsberoendet och utanförskapet, inte minst bland nya svenskar.

– Tanken med den svenska välfärdsmodellen var aldrig att tiotusentals mammor skulle fastna i permanent bidragsberoende. Men i dag jobbar inte ens varannan kvinna som invandrat från Afrika och Mellanöstern.

I april förra året inledde Moderaterna ett arbete med att ta fram ett nytt idéprogram. Beställningen var att det skulle ta avstamp i partiets traditionella idéer men komma med förslag för dagens problem och möjligheter.

Ulf Kristersson fokuserade på de utmaningar han ser framåt med bristande säkerhet, utanförskap och stort bidragsberoende. Lösningen är enligt honom en kraftigt minskad invandring och en förnyad arbetslinje. Arbetslinjen var det stora projektet för den tidigare Reinfeldt-regeringen, men nu vill alltså Kristersson uppdatera den, särskilt för dem som kommit nya till Sverige:

– Målet måste vara självförsörjning, inte bidragsförsörjning. Höga och tydliga krav, inte naivitet och aningslöshet. Snabb och kännbar respons när man bryter mot reglerna, inte välmenande huvuden på sned.

Christofer Fjellner är ordförande i arbetsgruppen som jobbat med att ta fram programmet Frihet och ansvar sedan i april förra året. Han säger att det är viktigt att det svenska samhället står upp för det som gäller i Sverige, för att den som kommer ska förstå vad som förväntas och därmed kunna integrera sig här:

– Den här idén om multikulturellt, det finns ingenting som du måste förhålla dig till, du kan vara precis hur som helst och ändå fungera väldigt väl. Det är ju att lura människor in i en fälla.

Hur mycket av idéprogrammet som slutligen blir moderat politik är ännu oklart. Det ska skickas ut på remiss till partiföreningar för att därefter bearbetas av partistyrelsen inför Moderaternas stämma nästa höst.