Coronaviruset

Sveriges vaccinsamordnare: ”Troligt med vaccin i januari”

1:53 min

Sverige kommer troligtvis kunna börja vaccinera mot covid-19 redan i januari, det säger nu Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till Ekot. Enligt Bergström kan vi då ha tillgång till upp till tre olika vaccin.

– Jag blir mer optimistisk för var dag som går och det är också därför som jag kan vara mer tydlig nu med att det kanske redan är i januari. Tidigare har jag varit mer vag och sagt första kvartalet men nu vågar jag faktiskt säga att vi kommer ha upp till tre vaccin, fingers crossed, redan i januari, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca är ett av företagen som Richard Bergström bedömer kan ha ett färdigt vaccin i januari. Företaget är redan igång med tillverkningen i fabriker världen över och företagets VD, Pascal Soriot, menar att företaget med start i januari kan börja leverera hundratals miljoner doser av vaccinet. I en intervju med Dagens Nyheter säger han att man kanske till och med kan börja vaccinera i december.

– Han sa ju att han hoppas att man ska kunna börja vaccinera i januari möjligen i december och då inväntar man ju resultat från fas tre prövningar någonstans från nu till slutet av året och sedan är det upp till myndigheterna att fatta ett snabbt beslut, säger Christina Malmberg Hägerstrand, presschef på Astra Zeneca.

För Sveriges del är det ytterst EU-kommissionen som måste godkänna ett vaccin och även om regionerna i Sverige ligger bra till när det gäller den praktiska planeringen, är det enligt vaccinsamordnare Richard Bergström inte troligt att vi kommer kunna börja vaccinera före årsskiftet.

– Vi har sagt till Sveriges kommuner och regioner som förbereder för vaccinering att januari är mer realistiskt, säger Richard Bergström.

Hedda Berglund
hedda.berglund@sverigesradio.se