Nagorno-Karabach

Azerbajdzjan har intagit Sjusja

1:35 min

Azerbajdzjans president meddelade i dag att landets militär har intagit en av de mest strategiska städerna i den omtvistade utbrytarregionen Nagorno-Karabach.
En uppgift som genast tillbakavisades från armenisk sida.

– Det är med stolthet jag kan deklarera att staden Sjusja har befriats från ockupationen. Sjusja är vårt, Karabach är vårt, sa Azerbajdzjans president Ilham Alijev i ett tal till nationen i dag.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar om firande människor på huvudstaden Bakus gator.

Sjusja eller Sjusji, som man säger i Armenien, var den stad som armenierna intog under det förra kriget, på 90-talet, och banade därmed vägen för seger den gången. Den här gången är styrkeförhållandet det omvända och sedan det senaste kriget bröt ut i slutet av september har den azerbajdzjanska sidan rapporterat om område efter område som tagits tillbaka.

Armeniens försvarsministerium sa idag att häftiga strider pågått men att man ännu lyckades hålla fienden borta från Sjusji och från Stepanakert, huvudorten i Nagorno-Karabach.

Utbrytarregionen ligger på Azerbajdzjans territorium men bebos till största del av armenier som hävdar sin historiska rätt till området. De senaste veckornas strider har krävt över tusen människors liv och drivit tiotusentals på flykten. Omvärldens försök att mäkla fred har hittills varit resultatlösa.