Båtar på Atlanten

Rekordmånga migranter till Kanarieöarna

1:53 min

Över fyrtio båtar med omkring 2 000 afrikanska migranter har kommit till Kanarieöarna över helgen på bara 48 timmar.

Detta är mer än någonsin hittills på så kort tid och myndigheterna är oroliga för hur de ska klara att hantera situationen, rapporterar vår migrationskorrespondent Alice Petrén från Gran Canaria.

Kustbevakningen har haft en hektisk helg här på Kanarieöarna. Fyrtio båtar med över 2 000 personer har hämtats hit från Atlanten. Merparten har förts hit till Gran Canaria, men andra också till Teneriffa och La Gomera.

EU:s gränspolismyndighet Frontex har skickat hit personal, sju till åtta anställda. Helikoptrar har hängt i luften. Antalet nyanlända ökar stadigt.

– Oktober kom fler irreguljära invandrare än vad Kanarieöarna någonsin tidigare upplevt i sin historia, sa regionpresidenten Angel Víctor Torres på en presskonferens i fredags.

Kontrollen har skärpts på Medelhavet. EU betalar Turkiet, Libyen och Marocko för att stoppa båtar, men smugglarna hittar nya rutter och Atlanten tycks nu uppstått som ett alternativ, om än betydligt farligare som hav att korsa.

Också i Portugal har migrantbåtar börjat komma. Och det är alltifrån algerier, marockaner, senegaleser och malier, som kommer efter att ha drabbats ekonomiskt av coronapandemin.

Regionspresident Torres vädjar om hjälp från den spanska regeringen och EU.

– Detta klarar vi inte på egen hand, sa han i fredags.