Ny president i USA

Johnson flirtar med brexitskeptiske Biden

2:03 min

I Storbritannien har debatten redan inletts om vad det kommer innebära för både brexit och den traditionella starka relationen mellan USA och Storbritannien med Joe Biden som amerikansk president.

Biden har tidigare uttryckt sig skeptisk till både premiärminister Boris Johnson och till brexit. Och vissa bedömare tror att Storbritannien utanför EU nu blir mindre viktigt för USA.

– Om en president Joe Biden i framtiden vill påverka Europa kommer han att ringa Paris och Berlin, inte London, säger Peter Rickett, tidigare säkerhetsrådgivare åt den brittiska regeringen till BBC.

Storbritannien har ofta setts som något av USA:s dörröppnare i EU och EU:s diplomatiska budbärare till USA, men just den rollen försvinner med brexit.

En del bedömare tror också att med den brexitskeptiske Biden som president så ökar pressen på Johnson att sluta ett handelsavtal med EU i de pågående tröga förhandlingarna. Detta för att dels framstå som en statsman att räkna med och dels för att undvika en konflikt med Biden som med sin irländska bakgrund tydligt varnat Storbritannien för att göra något som äventyrar fredsavtalet i Nordirland. Det skulle försvåra för Storbritannien att få ett frihandelsavtal också med USA efter brexit.

Men premiärminister Boris Johnson viftar bort farhågorna:

– Det finns mycket mer som förenas oss än skiljer oss åt, säger han.

En annan sak som anses kunna försvåra förhållandet mellan Biden och Johnson är att Johnson 2016 i en debattartikel skrev att en anledning till att den dåvarande amerikanske presidenten Obama inte gillade brexit var "den halv-kenyanske presidentens nedärvda ogillande av det brittiska imperiet". En kommentar som av Johnsons kritiker ansågs ha rasistiska undertoner något som Johnson då kraftigt förnekade.

Men en före detta rådgivare till Obama skrev igår på sociala medier att kretsen kring Biden inte glömt den kommentaren av Johnson.

Den brittiske premiärministern lyfter också ofta fram de starka band i militär- och underrättelsefrågor som de båda länderna haft i modern tid. Det kommer fortsätta, är han övertygad om och Johnson, som kommer vara värd för FN:s stora klimatmöte i Glasgow om ett år, ser också en klar möjlighet att arbeta nära Biden i just klimatfrågan.

Och den amerikanske senatorn Chris Coons, som står nära Joe Biden – vissa ser Coons som blivande amerikansk utrikesminister, gav Johnson visst stöd för sina förhoppningar:

– Det som spelar roll är de intressen som binder oss samman, säger Chris Coons till BBC.